Właściwości białka serwatkowego

Whey protein, to białko serwatkowe oferujące wszystkie zalety które znajdują się w białkach pochodzących z nabiału, zaś nie zawiera laktozy i cholesterolu. Może być również zażywane przez sportowców którzy są weganami. Whey protein zawiera także wyższy w porównaniu z innymi białkami nabiałowymi poziom kwasu glutaminowego. W okresach przeciążenia fizycznego, zapasy glutaminy w organizmie wyczerpują się i muszą być uzupełniane poprzez suplementację.
Sweet Whey wpływa również dodatnio na metabolizm, pracę jelit i mikroflorę jelitową, efektywnie wspiera i ulepsza pracę systemu odpornościowego. Białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym dla sportowców, osób aktywnych fizycznie i osób chcących zredukować masę ciała.
Publikowany tekst bardzo Cię interesuje? To przejrzyj też inne pomocne notatki (http://alpaki.pl/alpakoterapia/), które posiadają ogromnie ważne informacje – wciągną Cię całkiem.
Sweet Whey charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów, aminokwasów rozgałęzionych BCAA i glutaminy.
Aminokwasy BCAA, w przeciwieństwie do innych białek, nie są rozkładane w przewodzie pokarmowym i w wątrobie, lecz od razu bezpośrednio wnikają do krwiobiegu, następnie stymulują syntezę białka w mięśniach. Najkorzystniej spożywać BCAA extra w kilku niedużych porcjach rozłożonych na równe części i jedzonych przez cały dzień, najlepiej w kilkugodzinnych odstępach czasu.

Glutamina jest wymarzonym elementem zapobiegającym niszczeniu mięśni oraz zmniejszającym ich bolesność. Hormon ten pomaga przy redukcji wagi, pogłębia masę mięśniową oraz gęstość kości. Jest skuteczny także przy zmniejszeniu bólu w mięśniach spowodowanego obecnością kwasu mlekowego, przez co można ćwiczyć o wiele dłużej.
Dość duże zapotrzebowanie na białko w sporcie, przy jednoczesnym założeniu, aby danie nie było ciężkie i niezbyt duże otworzyło drogę odżywkom wysokobiałkowym, które częściowo pokrywają zapotrzebowanie na materiał budulcowy. Są wyśmienitym pożywieniem gdyż występujące w nich białko jest w postaci łatwo wchłanialnych hydrolizatów.